Mäklararvode

1
Steg 1

Lägg in din bostad

Välj vad som ska ingå från mäklaren vid en försäljning och beskriv den bostad du ska sälja

2
Steg 2

Mäklarna lämnar offert

Din bostad publiceras för mäklarna så de kan lägga offerter

3
Steg 3

Vilka offerter finns

Följ budningen online och se vilka offerter som kommer in

4
Steg 4

Du väljer

Välj den mäklaren du vill gå vidare med. Allt är helt gratis!

 

Vad är ett rimligt mäklararvode? Vad brukar mäklarofferter ligga på?

Det är svårt att svara exakt på vad ett rimligt mäklararvode ligger på, eftersom det påverkas av så många faktorer. Men generellt kan man säga att mäklarofferter ligger på runt 30 000 – 50 000 för bostäder värda 500 000 – 2 000 000. Över 3 000 000 kan arvodet för mäklaren ligga på 55 000 och uppåt.

Glöm inte att fastighetsmäklarna kan erbjuda tjänster vid en försäljning, som t.ex. flyttstädning, proffsfotografering, visningskonsultation, deklarationshjälp m.m. Mäklarbud har detta inbyggt i sin tjänst, och underlättar därför för säljaren att jämföra offerterna från mäklarna. Alla mäklare lämnar en offert på de tjänster du är intresserad av och en presentation av sig själva

 

Lägg in din bostad och få offerter 

 

Vad påverkar mäklararvodet?

Några faktorer som påverkar är:

 • Vilken tid på året man letar mäklare. Sommar innebär generellt färre objekt ute på marknaden. Färre objekt betyder större konkurrens bland mäklarna och möjlighet att få ner mäklarens arvode
 • Var i Sverige man bor
 • Om det är lägenhet eller villa. Villor kan betyda ett högre mäklararvode.
 • Hur bostaden marknadsförs. Fler marknadsföringskanaler än Hemnet kan resultera i ett högre arvode
 • Värdet på bostaden, enligt listan i början av artikeln

 

Vad kan man göra för att få ett bättre mäklararvode?

 • Ta in flera mäklarofferter från olika mäklare
 • Förhandla med mäklarna

Mäklarbud sköter detta åt dig. Fastighetsmäklarna kan se varandras offerter/villkor, de har samma utgångsläge (de måste erbjuda tjänsterna du efterfrågar i vårt registreringsformulär). Det är svårare att jämföra fastighetsmäklarnas offerter, när alla erbjuder olika tjänster med olika kostnadsupplägg och du måste kontakta dem. Mäklarbud blir en plats där säljare och fastighetsmäklare kan mötas 

 

Lägg in din bostad och få offerter 

 

Mäklararvodet är inte det enda som spelar roll när du ska välja mäklare

En duktig mäklare kan höja försäljningspriset på din bostad. Försäljningspriset på bostäder som säljs av en mäklare ligger i snitt 10% högre än för den som säljer privat via Blocket eller andra marknadsplatser (Värderingsdata 2015). Stirra dig inte blind på just mäklararvodet, det är en stor affär att sälja sin bostad och det är minst lika viktigt att du har en god relation till din fastighetsmäklare.

För att välja rätt mäklare så finns det ett antal saker du ska tänka på och kontrollera:

 • Har mäklaren sålt liknande bostäder i samma område?
 • Hur väl känner mäklaren ditt närområde?
 • Hur marknadsför mäklaren din bostad? Enbart på nätet eller även i lokalpress
 • Har mäklaren ett spekulantregister för ditt område och när sålde de senast där?
 • Vad händer om din bostad inte blir såld. Ta en titt på avtalet.
 • Träffa mäklaren, vilket intryck får du, tänk på att det intrycket också kommer påverka dina eventuella bostadskunder

 

Mäklararvodet avdragsgillt

Du får dra av hela mäklararvodet som en försäljningskostnad vid deklaration. Denna får du då göra avdrag för om du gör en reavinst på försäljningen. Så om du kommer göra en vinst vid försäljningen av din bostad så kan man säga att du får en ”rabatt” på mäklararvodet. Har du fått t ex fått 1 miljon kr för ditt hus och betalat 20 000 kr i mäklararvode, blir det 980 000 kr i försäljningspris som du får skatta för.

 

Har mäklarna för hög provision?

Det är en vanlig uppfattning att mäklare tjänar (för) mycket pengar. Men tittar man på siffrorna så blir det en mer nyanserad bild. Medellönen låg 2016 på 32 900 (SCB 2016). 58 procent av mäklarna har enbart provisionslön och de flesta tjänar 150 000-500 000 kronor om året (Mäklarsamfundets medlemsundersökning januari 2016). Provisionen är dessutom inte lönen mäklaren får ut, utan den ska även täcka omkostnaderna som mäklaren har t.ex. administrativa kostnader, registreringsavgifter och försäkringar. 32% av mäklarna tjänar 500 000 – 1 000 000 om året, medans 4% tjänar över en miljon om året.

Antalet anmälningar är heller inte så högt som man kan tro. Under 2015 så gjordes drygt 170 000 försäljningar och andelen anmälningar låg då på under 0,2%.